Konstpaus 3



Ansiktet i biblioteket

Efter att på måfå letat offentliga utsmyckningar i Kramfors kan en måltid behövas. Thailändsk mat och en stunds vila vid torget i centrum ger ny energi att fortsätta. Till biblioteket. Gå en trappa upp, håll vänster förbi schackspelet och fortsätt in i rummet för facklitteratur. Rakt fram och längst in vid hyllan memoarer S-Ö hänger ett verk i orangerött som färgar hela rummet. Det går inte komma undan en så påtaglig lyskraft. Men vänd dig om.

Lite till vänster har någon lekfullt tecknat i luften. Något som ändrar sig vid varje ny anblick, vid varje liten rörelse blir det tecknade annorlunda. Är det inte ett öga där, blundar det andra? En näsa liknar i nästa stund en öppen mun som pratar, kanske skrattar. Hakan träder fram i profil och framifrån. En liten förflyttning i rummet och nu syns huvudet från sidan, nej vänta, bakifrån. Allt på samma gång fångat i några få streck.

Som tur är har teckningen bevarats i luften i form av stålband och förankrats i en betongplatta klädd med stenar. I annat fall skulle detta ”Ansikte” av Siri Derkert med all sannolikhet ge sig av i lätta vindlingar och som rök följa luftens rörelser, lösas upp, förändras. Som Siri Derkert sa –aldrig samma, hela tiden nytt, aldrig kedja fast.

 

Text och foto: Ann-Kristin Källström

2009-08-04